10.2.2017

Esittelyssä ATT:n yhteistyökumppani HelsiTar


Tuttuakin tutumpi näky ATT:n kisoissa on koiratakkeja ja treeniliivejä kaupitteleva Tarja Helsi-Ojaranta. Moni harrastaja on saanut ensikosketuksensa agilitya varten suunniteltuihin asusteisiin Tarjan tuotteiden kautta ja varsinkin nuoremmille harrastajille ei ehkä tule edes mieleen, että aina ei noitakaan harrastamiseen kiinteästi liittyviä tuotteita ole ollut olemassa.

Tarja aloitti ATT:ssä agilityn harrastamisen Suopohjan pellolla olleella kesäharjoittelupaikalla vuonna 2002. Silloisena harrastuskoirana oli dalmatiankoira Pinja, jolle Tarja antaa suuren merkityksen oman koiraharrastustuotevalikoimansa kehittelyssä. Ilman Pinjaa ei olisi noita tuotteita ja ilman Pinjaa ei olisi Helsittaren tuotemerkkiä ja yritystä.

Tarja ja Pinja edustusvaatteissa keväällä 2003
Ensin alkuun Tarja oli töissä toisessa vaatetusalan yrityksessä. Harrastamisensa alkuvaiheessa hän oli ilmaissut kiinnostuksensa silloiselle puheenjohtajalle Jaana Arolle valmiudestaan tehdä koiraliivejä ja edustusvaatteita, mutta tuossa vaiheessa ATT:ssä oli sovittu yhteistyöstä Nuttutiimin kanssa edustusasuista ja Minna Koskisen kanssa koiraliiveistä. Niinpä Tarja aloittikin tekemällä omat ATT:n väreissä olevat vaatteet ja Pinjan koiratakin 2003. Ensimmäinen ulkopuolinen pyyntö tuli Sari Kurmanilta, joka pyysi Tarjaa tekemään hänelle treeniliivin. Vähitellen harrastajien kiinnostus kasvoi ja tilauksia alkoi virtaamaan eri harrastajilta. Vuonna 2006 oli sitten aika perustaa ihan ihka oma yritys HelsiTar ja niin työt vieraan palveluksessa vähitellen jäivät ja Tarjasta tuli yksityisyrittäjä. Yrityksensä logoon Tarja valitsi jo tuolloin ATT:n väreihin sointuvasti musta-oranssin, millä hän halusi korostaa seuran ja yrityksensä yhteistyötä. Seuran jäsenet ovatkin saaneet aina alennusta Helsittaren tuotteista.

Tarja on aina ollut kiinnostunut tuotteiden kehittelystä, niinpä ei ole lainkaan ihme, että jo Helsittaren alusta alkaen hän on kehitellyt tuotteita aivan omalla tavallaan ja pyrkinyt tekemään täysin oman mallistonsa. Alusta alkaen hän on koiraliiveissä kiinnittänyt huomiota siihen, että koira pystyisi liikkumaan kunnolla. Hänestä onkin kysymys aivan eri tuotteista, kun puhutaan monissa koiraliikkeissä kaupan olevista standardimitallisista tuotteista tai hänen valmistamistaan koiran yksilöllisiin mittoihin perustuvista tuotteista. Koiratakeissa on syytä huomioida myös rotu, sekä materiaalien että käytettävyyden osana. Tärkeää on, että koiravaatteissa niiden kantaja myös tykkää olla. Tästä syystä Tarja on jo vuosia sitten luopunut mm. fleecestä, josta ihmiset kyllä tykkäävät, mutta joka on aivan liian sähköinen materiaali koirien käyttöön. Hyvässä koiratakissa on myös säänkestävä päällinen ja kunnon vuori. Tuotteissaan hän haluaa korostaa laatua. Heijastimet vastaavat työvaatteissa käytettävien heijastimien tasoa, jotka kestävät paremmin pesua sekä antavat hyvän heijastavuuden.

Tarja ja Pippa työn touhussa

Kun Tarjan yritys HelsiTar aloitti voimallisesti treeniliivien valmistuksen 2006, meni hänellä alkuun yli puoli vuotta mallin kehittelyyn. Siihen asti markkinoilla oli nähty lähinnä enstex-kankaasta valmistettuja liivejä. Tarja oli oman käsityksensä mukaan ensimmäinen, joka alkoi valmistaa agilityyn soveltuvia tuotteita mikrokuidusta. Tämä etulyöntiasema kesti muutaman vuoden ennen kuin kilpailijat ehtivät seuraamaan Tarjan ideointia.

Tarjan ehkä innovatiivisin tuote on ollut vyönä lantiolle kietaistava treenitasku. Senkin osalta Tarja vastasi harrastajan toiveisiin, kun Julia Kärnä oli pyytänyt jotain tuotetta, joka ei hiostaisi niin paljon kesäaikaan. Kun tuote sitten oli valmis ja lähetettiin Julialle koekäyttöön, hän ihastui siihen välittömästi. Puolisen vuotta tuote kuitenkin ensi alkuun aiheutti hieman hilpeyttä ja kysymyksiä, että mikä mekko tuo on. Vähitellen harrastajat kuitenkin huomasivat tuotteen käytännöllisyyden ja edut. Muutamassa vuodessa se sai kuitenkin myös kilpailevia tuotteita, mutta kaikesta huolimatta voidaan Tarjaa pitää tuon tuotteen äitinä. Niin onnistunut treenitasku on ollut, että Tarjan mies on saanut sitä myytyä myös muutamiin Euroopan maihin, joten ei kannata hämmästyä, jos näette niitä myös vaikkapa Norjassa tai Ranskassa.

Vaikka Helsittaren tuotteiden kehittely on alkanut agilityn parista, myös muut koiraharrastajat ovat huomanneet Tarjan valmiuden ja kyvyn tehdä ja kehitellä harrastukseen sopivia tuotteita. Tarjalla on nykyisin tuotteita myös vaikkapa pelastuskoiraharrastajille ja vepeen tai tokoon. Kuitenkin ATT:n jäsenillä on ollut suurin rooli uusien tuotteiden esitestaajina ja ideoiden antajina, mistä Tarja on ollut todella kiitollinen. Mitähän innovaatioita saamme odotella häneltä seuraavaksi agilityyn. Jokainen voi itsekseen pohtia harrastus- ja koiravaatteisiin liittyviä ongelmia ja heittää pallon Tarjalle. Uskon, että sieltä monesti löytyy ratkaisu, jos ei ihan heti, niin pienen ajan kuluttua.

Pörri ja Pippa esittelevät HelsiTar-takkien kestävyyttä
Nykyään Tarjan harrastuskoirina toimivat dalmatiankoirat Pippa ja Pörri, jotka myös testaavat mielellään emäntänsä uusi innovaatioita. Tarjan voit bongata ATT:n hallilta joko harrastamasta omien koiriensa kanssa, kouluttamasta harrastajaryhmäänsä tai myyntipisteeltään useista kisoistamme. Kannattaa ehdottomasti tutustua myös kattaviin nettisivuihin www.helsitar.com

Tekstin pohjana on käytetty Ismo Teivaisen kirjoitusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti