6.1.2017

ATT:n mieletön historia

Mistä ATT:n tarina lähti liikkeelle 20 vuotta sitten? No, melkeinpä tyhjästä. Agility lajina oli vuonna 1997 vielä lapsen kengissä, mutta kuitenkin noususuhdanteessa. Vanhassa yhdistyksessä, jossa ATT:n perustajajäsenet ja noin 100 muuta tuolloin harrastivat agilitya, rahallinen panostus keskittyi muihin lajeihin eikä rahaa tai kiinnostusta juuri liiennyt agilityyn liittyviin asioihin. Tästä suivaantuneena pieni joukko harrastajia alkoi vakavasti miettiä oman, vain agilityyn keskittyvän seuran perustamista. Siitä alkoi Agility-Team Turku ry:n tarina - perustamiskokous pidettiin 17.6.1997.

Alusta alkaen oli selvää, että ATT olisi seura, johon olisivat tervetulleita kaikki harrastajat ikään, osaamiseen tai koirarotuun katsomatta. Talkootyö oli jo tuolloin suuri osa seuraa sekä halu olla osa liikuntayhteisöä. ATT:ssa ei haluttu toistaa vanhan yhdistyksen ongelmia, minkä vuoksi säännöissä vielä tänäkin päiväkin on kirjattu hallituksen pakollinen vaihtuminen ainakin 6 vuoden välein. Pian perustamisen jälkeen perustettiin myös aktiivisia toimikuntia kaiken työmäärän jakamiseksi useammalle ihmiselle sekä hyödyntämään paremmin jäsenistön erikoisosaamista ja kiinnostuksen kohteita.

Rataantutustuminen Piipanojalla
ATT:n toiminnan ensisijainen tavoite oli pitää huolta siitä, että agilityn harrastajilla oli paikka, jossa he voisivat harrastaa agilitya. Ensimmäiseksi harjoittelupaikaksi saatiin vuokrattua rohkeiden ja aktiivisten seuralaisten ansiosta Piipanojan halli nykyisen Turun vankilan läheisyydessä. Kuitenkin heti ensimmäisinä vuosina tajuttiin, ettei ratkaisu ole ikuinen ja kaikki ylimääräiset rahat talletettiin tulevaisuutta varten perustettuun hallirahastoon.
Ensimmäisten vuosien suurin ponnistus oli Agirotu-tapahtuman järjestäminen Turussa vuonna 1998. Tästä alkoi ATT:n hyvä maine kisajärjestäjänä ja seuran talouskin saatiin tapahtuman myötä hyvään balanssiin. Tämä oli tärkeää seuran kehittämisen ja toiminnan laajentamisen kannalta ja piti yllä unelmaa omasta hallista tulevaisuudessa.

Piipanojan halliin tehtiin vuosien varrella monia hienoja talkootyöllä toteutettuja uudistuksia, kuten asfalttipohjan peittäminen hiekalla, mikä oli tuolloin suuri panostus koirien hyvinvoinnin eteen. Myös kaikki alkuaikoina tarvittavat uudet esteet valmistettiin itse, joista osa palvelee seuralaisia tänäkin päivänä. Kilpailijoita ja seuran harrastajia ajatellen Piipanojan halliin rakennettiin puucee sekä tiloja kanttiinille ja tulospalvelulle. Seuralle hankittiin myös sähköinen ajanottolaitteisto, joka toteutettiin muutaman aktiivisen seuralaisen voimin ja se oli edelleen kilpailukäytössä vielä pari vuotta sitten. 

Kisaajia Piipanojalla


ATT:n nykyisen hallin eteen tehtiin selvitystyötä vuosikausia ennen hallin rakentamista. Vuosien varrelle mahtui niin yritys yhteisestä hallista TSAU:n kanssa kuin selvityksiä mahdollisesta yhteistyöstä jalkapalloseurojen kanssa. Lopulta monien kartoitusvaiheiden ja jäsenistön sitouttamisen jälkeen päädyttiin hankkimaan tontti hallia varten. Tontti löytyikin pitkän etsinnän jälkeen Tuulissuon teollisuusalueelta Liedosta, jonne valmistui ensin ulkoharjoittelukenttä ja vihdoin vuoden 2008 syksyllä kauan odotettu uusi ja upea halli.Tämän jälkeen moni asia on kehittynyt edelleen paremmaksi ja nykyaikaisemmaksi. On hankittu uusia esteitä, kunnostettu piha-alueita, hankittu uusi ajanottolaitteisto puhumattakaan kisajärjestelyjen helpottumisesta tietotekniikan kehittyessä vuosien varrella. Mutta tietyt periaatteet eivät ole vuosien saatossa muuttuneet. Tämä kaikki on saatu aikaan suurelta osin talkootyöllä tavoitteena tarjota jäsenille paikka, jossa he voivat harrastaa agilitya. Toivottavasti näin tulee olemaan jatkossakin, kun ATT:n 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi halli eristetään ja pohjaksi vaihdetaan upouusi matto.


Tekstin pohjana on käytetty Ismo Teivaisen kirjoitusta ATT:n 15-vuotisjuhlajulkaisussa 2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti